Skip to main content

Vad är ju-jutsu?

Ju-jutsu Kai är Sveriges största ju-jutsustil och utövas i form av fysisk och teknisk träning i syfte att fungera som självförsvar men kan även utföras som en tävlingsidrott enligt Svenska Ju-jutsuförbundets regler.

Träningspasset

Kampsport och särskilt sådan kampsport som har sitt ursprung i Japan är annorlunda från mycket annan friidrott men det som gör sporten unik är också det som ofta sägs vara detsamma som gör den givande och rolig av dess utövare.

Ett vanligt träningspass går till såhär:

  • Instruktören kallar till uppställning, eleverna ställer upp på en rad framför instruktören med högst bältesgrad till höger och lägst till vänster.
  • Instruktören hälsar välkomna och kommunicerar med gruppen om det är något särskilt som hen vill ta upp.
  • Instruktören hälsar av och passet börjar med uppvärmning följt av teknikträning i olika former blandat med motionspass och självförsvarsträningspass.
  • När passet är över samlas vi igen och hälsar av.

Under teknikträning tränar vi oftast i par, vår strävan är att alla tränar med alla. Vi byter ofta träningspartner, killar tränar med tjejer, i barngrupperna försöker vi ibland matcha upp partners med någorlunda samma längd eftersom det kan underlätta för dem som fortfarande utvecklar sin motorik.

Motionsträning innebär all träning vi kan göra med kroppen, under instruktörens ledning springer vi, gör armhävningar, situps, stretching och så vidare som uppvärmning inför teknikträningen, det är viktigt att musklerna är förberedda för att undvika skador.

Teknikträningen är själva kärnan i Ju-jutsu, vi följer Ju-jutsu kai systemet som fokuserar på balans och optimal användning av din egen styrka för att kontra vanligt förekommande attacker man kan möta i både gatuvåld och för dem som har mer riskutsatta arbeten som polis, ordningsvakt, äldreomsorg, osv.

Självförsvarsträningen är utöver teknikträningen moment där vi försöker involvera stress och andra försvårande faktorer som mer verklighetstroget kan spegla en situation där man kan behöva sitt självförsvar.

För den som vill är Ju-jutsu mer än bara träning

För dig kanske det handlar om att lära dig ett självförsvar, få motion eller varför inte bara en kul aktivitet? Men det kan vara så mycket mer – om du vill! Japansk kampsport erbjuder något som verkligen står ut i vardagen, det är ett fokus på självutveckling men också ett sätt att vara som inte finns i annan idrott.